Terugbetalingen

Podologische voetverzorging
Normaal is er geen terugbetaling voorzien voor podologische handelingen. Maar de meeste mutualiteiten  geven onder bepaalde voorwaarden of vanaf een zekere leeftijd (afhankelijk van de mutualiteit) een kleine vergoeding voor voetverzorging. Hiervoor dien je wel het desbetreffende document of boekje mee te brengen naar de consultatie.

Voor meer info klik op jouw mutualiteit.

Helan

Christelijke Mutualiteit (CM) Waas en Dender

Solidaris Oost-Vlaanderen

Vlaams Neutraal Ziekenfonds

Liberale Mutualiteit Oost-Vlaanderen

Podologische zolen
Voor podologische zooltherapie is er voorlopig via het riziv nog geen terugbetaling voorzien.
Bij Partena kan men van 25 euro per zool (50 euro per paar) terugbetaling genieten.

De Liberale Mutualiteit geeft dan weer 15 euro per zool (30 euro per paar).

Uitzonderlijk kan een deel van de kosten gerecupereerd worden via een aanvullende hospitalisatieverzekering.

Meer info betreffende terugbetaling via Helan

Meer info betreffende terugbetaling via Liberale Mutualiteit

Meer info betreffende terugbetaling via Vlaams Neutraal Ziekenfonds

Zolen in veiligheidsschoenen (PMB). Volgens de wet mogen er geen aanpassingen (bv wijzigen inlegzool) worden verricht bij veiligheidsschoenen. Enkele merken komen hiervoor wel in aanmerking echter dienen deze zolen dan volgens een specifieke procedure te worden vervaardigd. In principe zijn werkgevers verplicht correcte persoonlijke beschermingsmiddelen ter beschikking te stellen. Meer info vindt je hier.

Diabetische voetcontrole
Terugbetaling  is enkel voorzien voor een diabetische voetcontrole via het zorgmodel ‘opvolging’ (prezorgtraject / voorzorgtraject), het zorgtraject of de diabetesconventie.

Voorwaarden:
– enkel terugbetaling vanaf risicovoet 1
– voorschrift van de huisarts (zorgmodel ‘opvolging’/zorgtraject/diabetespas/diabetesconventie) of arts-specialiteit bv endocrinoloog (diabetespas/diabetesconventie)
– in het bezit zijn van een diabetespas of aangesloten zijn bij de diabetesconventie, het zorgmodel ‘opvolging van een patiënt met diabetes type 2’ of zorgtraject diabetes
– terugbetaling beperkt zich tot 2x per jaar

Opgelet! Zonder het juiste voorschrift (met duidelijke vermelding van het traject) kan er geen getuigschrift voor terugbetaling worden afgeleverd.